1/04/2016

Sabahattin Ali - Kürk Mantolu Madonna

2



"Her gün, daima öğleden sonra oraya gidiyor, koridorlardaki resimlere bakıyormuş gibi ağır ağır, fakat büyük bir sabırsızlıkla asıl hedefine varmak isteyen adımlarımı zorla zapt ederek geziniyor, rastgele gözüme çarpmış gibi önünde durduğum "Kürk Mantolu Madonna"yı seyre dalıyor, ta kapılar kapanıncaya kadar orada bekliyordum."

Kimi tutkular rehberimiz olur yaşam boyunca. Kollarıyla bizi sarar. Sorgulamadan peşlerinden gideriz ve hiç pişman olmayacağımızı biliriz. Yapıtlarında insanların görünmeyen yüzlerini ortaya çıkaran Sabahattin Ali, bu kitabında güçlü bir tutkunun resmini çiziyor. Düzenin sildiği kişiliklere, yaşamın uçuculuğuna ve aşkın olanaksızlığına (?) dair, yanıtlanması zor sorular soruyor.




Kitap adı: Kürk Mantolu Madonna
Yazar: Sabahattin Ali
Tür: Aşk
Sayfa sayısı: 164
Basım yılı: 2015
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Goodreads puanı: 4.54





Kitabın konusu: Kitap kim olduğunu sonuna kadar bilmediğimiz birinin yeni işe başlaması ve orada Raif efendi ile tanışmasıyla başlıyor. Aslında önceden herkes gibi onun soğuk ve garip biri olduğunu düşünür, ama sonra içinde tamamen başka biri olduğunu onu izleyerek ve gözlemleyerek anlar. Ardından onunla konuşmaya ve hastayken sık sık ziyaretine gitmeye başlar.Raif efendi son anlarında ona siyah kaplı defteri yakması için verse de kahramanımız onu okuduktan sonra yakmaya ikna eder. Ve asıl hikaye de burada başlar... Tamamen yanlış anlamalarla ve sonunda pişmanlıkla dolu bir yaşam öyküsü bizi beklemektedir.

Kitabın yorumu: Çok uzun zamandır okumayı planladığım,her yerde alıntısına rastladığım ve aşk üzerine yazılmış en güzel kitap olduğunu duyduğum kitaptı Kürk Mantolu Madonna. Sırf bu yüzden , zaten yorumlanmış ve sevilmiş bir kitap olduğundan aslında bu kitabı yorumlamayı düşünmüyordum. Ama sonra söylemek istediğim birkaç söz olduğunu hissettim.

Kitap olaylardan daha çok duygulardan ibaret ve bu kitabı büyük derecede etkiliyor. Dediğim gibi,bir sürü alıntı ve kitap hakkında bir sürü şey duysam da sonunu asla araştırmamış ve heyecanımı öldürmemiştim Ama yine de sonunun beni bu kadar sarsacağını tahmin etmemiştim. Genelde kitabın sonunu araştırı, ölüm,kayıp varsa okumaktan vazgeçerim. Ama bu kitapta yapmadım. Akışına bıraktım. İyi mi yaptım kötü mü bilmiyorum. Çünkü etkisi uzun süre geçmeyen kitaplardandı benim için Kürk Mantolu Madonna.

Bu aralar içine düştüğüm duygusal dönem de etkisini göstermiş olabilir.

Herkes bu kitapta mutlaka kendinden bir şeyler bulacaktır kesin. Kendi içinde yaşamanın nasıl bir şey olduğunu bilmek gibi mesela. Ya da birini gerçeği bilmeden etmeden yargılamak gibi. Onu suçu yokken suçlamak gibi.Aslında o kadar basit olaylara,günlük hayatta yaptığımız "küçük" hatalara deyinmiş ki, çok garip.

Çok güzel bir kitaptı. Başlarda biraz sıkılır gibi olmuştum, ama sonda beni neyin beklediğini bilmemek bilhassa devam etmemi sağladı.

Bu kadar. Alıntılar var. Instagram adresimden ve ya #ÇaldığımızCümleler etiketinden bulabilirsiniz.



İndirmek için pembe kitap'a tıklayın. :)
Logo Design by FlamingText.com

2 yorum:

  1. Benim de zamanında severek okuduğum ve günümüzde özellikle sosyal medyada çay ve kahve ile birlikte çok fotoğrafına rastladığım bir kitaptır. Tanıtımınız güzel olmus.
    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  2. Samime Bisi

    Evet,sanırım bazılarımız sadece kitaplarla fotoğraf çekinmeyi seviyor. :/

    Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil

Seymen. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Kitapların tozunu alan canlar :)